Ziua Basmului Popular Maghiar

În data de 29 septemebrie 2017,  la Școala Gimnazială Mircea Eliade a fost sărbătorită Ziua Basmului Popular Maghiar, alături de clasele 0-IV și doamnele lor învățătoare: Gabrus Andrea, Vigh Ecaterina, Kováts Éva, Koncz Tünde și Roman Melinda, elevii claselor a V-a D și a VIII-a D, secția maghiară,.

            La apelul Societății de Lectură Maghiară din primăvara anului2005, ziua de 30 septembrie, ziua de naștere a marelui povestitor, scriitor și jurnalist maghiar Benedek Elek a fost denumit ziua Basmului Popular Maghiar. Această zi este o sărbătoare pentru noi toți, cei care dorim  promovarea poveștilor populare și a învățăturilor și a înțelepciunii acestora. Scopul acestei zile ar fi ca noi: profesori, învățători, dascăli, bibliotecari, specialiști în domeniu, copii și adulți,  să arătăm respect deosebit față de basmele maghiare și ale altor popoare.

            În prima parte a programului nostru Feher Renáta, profesoara de limba și literatura maghiară, a ținut o prezentare interactivă copiilor, având ca scop recapitularea, completarea cunoștiințelor elevilor despre viața și activitatea marelui scriitor și povestitor, unul dintre creatorii literaturii pentru copii: Benedek Elek.

În Băţanii Mici, județul Covasna, unde se află Casa Memorială a lui Benedek Elek, localnicii fac publicitate turiștilor spunând că el este "Ion Creangă al ungurilor", de fapt Benedek Elek ar fi mai degrabă un Petre Ispirescu al ungurilor, fiind un povestitor şi fabulist, culegător de basme şi folclor. Printre exponatele din casa memorială se află și următoarea mărturisire: „Chiar am citit o colecție de povesti a lui Ispirescu, cu gândul s-o traduc în limba maghiară. Poveștile acestea sunt nu numai frumoase, dar constitue și o dovadă sigură că atât în sufletul povestitorului român, cât și al celui maghiar s-a facut de mult înrudirea sufletească. Dar și acesta este, în cazul nostru, lucru cel mai important: românul a povestit maghiarului, maghiarul românului, și iată înfăptuită frăția prin poveste.“ Pe un perete din aceeași casă memorială stă scris, în română și maghiară, citatul: „Limba statului trebuie să o învățați, limba maternă nu aveți voie să o uitați“.

La bătrânețe întorcându-se în satul natal Benedek Elek a reușit să construiască Casa Basmelor. În această casă prelevau aceleași legi morale ca în basmele lui: nu se facea diferență între adult și adult, copil și copil, nici din punct de vedere al religiei, nici a naționalității, și era o lege nescrisă a efectuarii muncii în grup cu scopul de a înălța poporul. Cu toții se simțeau aleși în această casă, încrederea, iubirea și credința lui Benedek Elek nu permitea nimănui să încalce aceste legi nescrise. Testamentul lui: ”Cel mai important este să se muncească”. Viața și activitatea lui într-o poezie scurtă:

Jézus tanítványa voltam:
Gyermekekhez lehajoltam,
A szívemhez fölemeltem,
Szeretetre így neveltem.
” Am fost odrasla lui Isus,
M-am aplecat spre copii,
I-am ridicat până la inimă,
Așa i-am educat să iubească.”

În a doua parte a programului elevii claselor II.D, III.D, IV.D și V.D pregătiți și îndrumați de doamna învățătoare Kováts Éva, au prezentat o piesă de teatru de păpuși  bazată pe basmul popular maghiar întitulat ” Motanul leneș”. Piesa a avut un succes deosebit în rândul copiilor, care au urmărit-o foarte atenți și cu interes, iar la sfârșit aplauzele nu se mai opreau. În încheiere fiecare participant, a primit ca amintire un semn de carte personalizat cu motive folclorice. Inițiatoarea acestei idei a fost doamna învățătoare Koncz Tünde, căreia îi mulțumim.

Aceste semn de carte ar putea trezi interesul lor de a citi mai mult și de a vizita mai des biblioteca școlii noastre unde zilnic îi așteaptă cu mult drag doamna bibliotecară Munteanu Timea cu multe cărti de basme maghiare și românești.

                                                                       Feher Renáta, prof. lb.maghiară

Telefon gratuit

Telefon gratuit destinat tuturor celor interesati de inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa a I-a in anul scolar 2012-2013 (Luni-Vineri, 08.00-16.00)Telefon gratuit destinat tuturor celor interesaţi de înscrierea în clasa pregătitoare şi în clasa a I-a în anul scolar 2012-2013
(Luni-Vineri, 08.00-16.00)

Inspectoratul Şcolar Satu Mare

Inspectoratul Scolar Satu Mare

Ministerul Educaţiei Naţionale

Ministerul Educaţiei Naţionale

Comunitatea cadrelor didacticecomunitatea online a cadrelor didactice

©2020 Şcoala Gimnazială Mircea Eliade Satu Mare

Search