,,De aceeași parte a Carpaților”

Azi, 16 octombrie 2017, am primit vizita unui grup de 42 de elevi și 6 cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 15 din Kielce – Polonia, grup care face parte din programul educațional intitulat ,,De aceeași parte a Carpaților”.

Parteneriatul este realizat între Școala Gimnazială ,, Mircea Eliade” Satu Mare și Școala Gimnazială nr. 15 din Kielce – Polonia. Felicitat conducerile celor două școli pentru inițiativa de-a încheia acest parteneriat și le doresc ședere plăcută în municipiul nostru.

 

 De aceeași parte a Carpaților
 De aceeași parte a Carpaților
 De aceeași parte a Carpaților

Ziua Nationala de Comemorare a Holocaustului

9 Octombrie, Ziua Nationala de Comemorare a Holocaustului a dat prilejul elevilor de la Scoala Gimnaziala Mircea Eliade sa afle lucruri noi despre una dintre cele mai mari drame ale istoriei recente a Europei si a lumii. Activitatea a debutat cu un moment de reculegere in memoria victimelor Holocaustului nazist.

Doamna directoare Salagean Mariana le- a vorbit elevilor despre vizita facuta la lagarele de concentrare si de exterminare de la Auschwitz, Polonia. Domnul profesor de istorie, Iovan Ioan a prezentat elevilor filme documentare pentru a intelege mai bine si consientiza semnificatia acestui eveniment. La activitate au participat elevii claselor: IVA,VIB,VIIB si VIIIC alaturi de doamnele profesoare: Burian Simina, Matyas Beata, Miclaus Florica, Simonca Anca.

Ziua Basmului Popular Maghiar

În data de 29 septemebrie 2017,  la Școala Gimnazială Mircea Eliade a fost sărbătorită Ziua Basmului Popular Maghiar, alături de clasele 0-IV și doamnele lor învățătoare: Gabrus Andrea, Vigh Ecaterina, Kováts Éva, Koncz Tünde și Roman Melinda, elevii claselor a V-a D și a VIII-a D, secția maghiară,.

            La apelul Societății de Lectură Maghiară din primăvara anului2005, ziua de 30 septembrie, ziua de naștere a marelui povestitor, scriitor și jurnalist maghiar Benedek Elek a fost denumit ziua Basmului Popular Maghiar. Această zi este o sărbătoare pentru noi toți, cei care dorim  promovarea poveștilor populare și a învățăturilor și a înțelepciunii acestora. Scopul acestei zile ar fi ca noi: profesori, învățători, dascăli, bibliotecari, specialiști în domeniu, copii și adulți,  să arătăm respect deosebit față de basmele maghiare și ale altor popoare.

            În prima parte a programului nostru Feher Renáta, profesoara de limba și literatura maghiară, a ținut o prezentare interactivă copiilor, având ca scop recapitularea, completarea cunoștiințelor elevilor despre viața și activitatea marelui scriitor și povestitor, unul dintre creatorii literaturii pentru copii: Benedek Elek.

În Băţanii Mici, județul Covasna, unde se află Casa Memorială a lui Benedek Elek, localnicii fac publicitate turiștilor spunând că el este "Ion Creangă al ungurilor", de fapt Benedek Elek ar fi mai degrabă un Petre Ispirescu al ungurilor, fiind un povestitor şi fabulist, culegător de basme şi folclor. Printre exponatele din casa memorială se află și următoarea mărturisire: „Chiar am citit o colecție de povesti a lui Ispirescu, cu gândul s-o traduc în limba maghiară. Poveștile acestea sunt nu numai frumoase, dar constitue și o dovadă sigură că atât în sufletul povestitorului român, cât și al celui maghiar s-a facut de mult înrudirea sufletească. Dar și acesta este, în cazul nostru, lucru cel mai important: românul a povestit maghiarului, maghiarul românului, și iată înfăptuită frăția prin poveste.“ Pe un perete din aceeași casă memorială stă scris, în română și maghiară, citatul: „Limba statului trebuie să o învățați, limba maternă nu aveți voie să o uitați“.

La bătrânețe întorcându-se în satul natal Benedek Elek a reușit să construiască Casa Basmelor. În această casă prelevau aceleași legi morale ca în basmele lui: nu se facea diferență între adult și adult, copil și copil, nici din punct de vedere al religiei, nici a naționalității, și era o lege nescrisă a efectuarii muncii în grup cu scopul de a înălța poporul. Cu toții se simțeau aleși în această casă, încrederea, iubirea și credința lui Benedek Elek nu permitea nimănui să încalce aceste legi nescrise. Testamentul lui: ”Cel mai important este să se muncească”. Viața și activitatea lui într-o poezie scurtă:

Jézus tanítványa voltam:
Gyermekekhez lehajoltam,
A szívemhez fölemeltem,
Szeretetre így neveltem.
” Am fost odrasla lui Isus,
M-am aplecat spre copii,
I-am ridicat până la inimă,
Așa i-am educat să iubească.”

În a doua parte a programului elevii claselor II.D, III.D, IV.D și V.D pregătiți și îndrumați de doamna învățătoare Kováts Éva, au prezentat o piesă de teatru de păpuși  bazată pe basmul popular maghiar întitulat ” Motanul leneș”. Piesa a avut un succes deosebit în rândul copiilor, care au urmărit-o foarte atenți și cu interes, iar la sfârșit aplauzele nu se mai opreau. În încheiere fiecare participant, a primit ca amintire un semn de carte personalizat cu motive folclorice. Inițiatoarea acestei idei a fost doamna învățătoare Koncz Tünde, căreia îi mulțumim.

Aceste semn de carte ar putea trezi interesul lor de a citi mai mult și de a vizita mai des biblioteca școlii noastre unde zilnic îi așteaptă cu mult drag doamna bibliotecară Munteanu Timea cu multe cărti de basme maghiare și românești.

                                                                       Feher Renáta, prof. lb.maghiară

Ziua Mondială a Educației

Ziua Mondială a Educației a fost marcată la Școala Gimnazială Mircea Eliade prin numeroase activități extrașcolare încununate la finalul programului cu lansarea celui de-al treilea număr al revistei școlii întitulată „ Călător prin școala mea”.

Îi felicităm în mod deosebit pe elevii creativi care au publicat diferite articole, pe profesorii coordonatori și toți cei implicați în această zi deosebită.  

Întâlnire pe teme ecologice

Întâlnire pe teme ecologice între reprezentanţii a două şcoli sătmărene

În cadrul parteneriatului dintre Colegiul Tehnic „Unio-Traian Vuia” Satu Mare şi Şcoala Gimnazială Mircea Eliade Satu Mare (parteneriat stabilit cu ani în urmă), a avut loc o întâlnire între elevii celor două instituţii de învăţământ. Manifestarea s-a desfăşurat în prezenţa directorului dr. Popescu Vlaicu.

Tema întâlnirii a fost „Porţile verzi”, o dezbatere despre consecinţele încălzirii globale, metode de a păstra mediul înconjurător curat, în stare bună, pentru generaţiile viitoare.
Din partea Şcolii Gimnaziale Mircea Eliade a participat un colectiv de elevi din clasele a VI-a, coordonaţi de profesorii Gyökös Francisc şi de Ligeti Csilla. Cu acest prilej, elevii au prezentat planşe şi soluţii de urmat în problema protejării mediului înconjurător, soluţii ce privesc atât prezentul, cât şi viitorul nostru ca naţiune.
Informaţiile ne-au fost comunicate de profesoara Cornelia Bălan Pop.

 Întâlnire pe teme ecologice
 Întâlnire pe teme ecologice

Vándorkiállítás

Iskolánk „MUSTÁRMAG” csapata, az idén is részt vesz a Székely Kapuk Zöld Kapuk Ökocivilizációs Programban. A csapat, két új taggal bővült, Doroghy Jennifer és Kovács Dóra személyében.  A Vándorkiállítás hat plakátjának témája: KÖRNYEZETBARÁT HÁZTARTÁS – MIT TEGYÜNK KÖRNYEZETÜNKÉRT? Számos intézményben, iskolákban, óvodákban mutatták be plakátjaikat, egy verses- zenés előadás kíséretében. Környezetbarát ötletek felsorakoztatásával, nagyon hasznos tanácsokat nyújtottak, mindenkinek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.  Érdekes, hasznos tanácsaikkal és az ötletesen és igényesen elkész1tett tablókkal, mindenütt elismerést szereztek.

 Vándorkiállítás
 Vándorkiállítás
 Vándorkiállítás

Despart